La conya de la grip A

La irrupció de la grip A com a perillosa pandèmia mundial que amenaçava de matar-nos a tots va ser tan sorprenent com la seva silenciosa desaparició.

Fa un any vam començar a rebre notícies de gent que havia mort per culpa de la grip A. L’alarma es va disparar quan l’Organització Mundial de la Salut (OMS) alertà del risc que aquest virus suposava per la població. Les farmacèutiques van començar a fabricar vacunes a tot drap i les van vendre a preu d’or.

Molt interessant aquest paràgraf d’El Periódico:
La indústria farmacèutica ha estat la gran beneficiària indirecta de l’episodi de la grip A, del qual han resultat perdedors involuntaris els governs que van invertir en la compra de milions de dosis d’unes vacunes en les quals la població no va confiar ni, per fortuna, va necessitar. Ha transcorregut poc temps i encara no és possible avaluar si va ser erroni o no que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) permetés que els laboratoris productors de la vacuna contra l’H1N1 mantinguessin les seves patents sobre el fàrmac. El respecte a la patent va permetre que la indústria fixés un preu mitjà de 10 dòlars (7,3 euros) per dosi del preventiu, quan, si hagués declarat «emergència sanitària» l’obtenció d’aquesta vacuna, la seva producció hauria seguit el procés dels fàrmacs genèrics i el cost d’una dosi no hauria superat els 70 cèntims d’euro.
Molts ens en vam fotre, però la monja Teresa Forcades tenia raó.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo no em vaig fotre. Us recordo que amb la grup aviar va passar pràcticament el mateix i la gent anava a Andorra a comprar la vacuna perque a Espanya s'havien esgotat.
També van ser gran beneficiaris els productors de mascaretes sanitàries i era pràcticament impossible aconseguir una a una farmàcia.

Anònim ha dit...

Eh, pescador, que te estás 'susiezando'...
j.