Contra el canvi d'hora

Diumenge a la matinada es farà el canvi d’hora, una de les tradicions més absurdes del món occidental (una tradició sense gaire solera, tot sigui dit: a Espanya es va implantar el 1974). No és només absurda perquè tothom dirà allò de “avui dormirem una hora més” (MENTIDA). Que diguin que hem de canviar l’hora per a gaudir d’un pressumpte ‘estalvi energètic’ no té cap mena de sentit.

Hi ha mentides que —com a societat— ens empassem amb una facilitat aclaparadora. Compte amb aquest paràgraf de l’agència Europa Press:
Según [el Ministerio de] Industria, tras analizar exhaustivamente las repercusiones de la medida, el estudio concluye que tiene impactos positivos no sólo sobre el ahorro sino sobre otros sectores como el transporte, las comunicaciones, la seguridad vial, las condiciones de trabajo y los modos de vida, la salud, el turismo o el ocio.
¿En què collons millora el canvi d’hora la seguretat vial, les condicions de treball, la salut (ha!!), el turisme i l’oci? Flipo que algun periodista hagi pogut redactar això i quedar-se tan ample.

Segons el Ministeri d’Industria, Espanya estalviarà uns 300 milions d’euros gràcies al canvi d’hora. En canvi, segons la Generalitat, l’estalvi ronda els 19 milions d’euros (una xifra molt inferior, tenint en compte el pes demogràfic de Catalunya dins d’Espanya — al voltant del 18%). Les xifres no quadren per enlloc.

La lògica em diu que, si de cas, amb el canvi d’hora gastem més energia, ja que es fa fosc més d’hora. O, si voleu, que la despesa energètica ni puja ni baixa (ja que també es fa de dia més aviat i, per tant, el que es guanya per una banda es compensa per l’altra). Però no veig l’estalvi energètic per enlloc.

De fet, i com a exemple, quan l’any passat Espanya va canviar l’horari, la demanda energètica va registrar un augment constant.

Hi ha països com el Japó o els Emirats Àrabs on no es canvia l’hora. De fet, només 80 països de tot el món apliquen aquesta mesura.

Per tant, si les administracions volen fer el canvi d’hora en nom de no sé quin ecologisme mal entès, que ho diguin. Però no cal anar mentint.

Gràcies.

1 comentaris:

Susie Q ha dit...

Mmm... quiero pensar que si lo hacen es porque está demostrado que hay un ahorro energético. Lo que ya no me creo es que el cambio sea positivo para el transporte, los modos de vida? Estamos locos...
Gran blog Bigmouth!