Reforma sanitària

És inevitable sorprendre’s quan llegim que als Estats Units no hi ha cobertura mèdica universal. I, des de l’òptica europea, és incomprensible que Barack Obama tingui tants problemes per a tirar endavant una reforma —a priori totalment lògica— que extengui la cobertura sanitària a tota la població.

Doncs l’explicació de per què es tracta d’una mesura tan polèmica la trobem en aquest article de The Economist:

Si ho desconeixes estàs disculpat, però al voltant de la meitat dels nord-americans reben la seva assitència sanitària per cortesia del govern. Existeix Medicare, que cuida dels ancians, i Medicaid, que té cura dels més pobres; també hi ha un gran programa federal que cobreix els nens de les famílies més desafavorides. I a tots aquests se’ls han de sumar les desenes de milions de treballadors públics —des del president [Obama] i els diputats del Congrés fins als professors, bombers, soldats i veterans de guerra—. Qui proveeix els serveis sanitaris als hospitals i a les consultes acostuma a ser el sector privat. Però qui paga les factures és el govern.
Oju! ¿No hem llegit mil vegades que la gent més pobra no té cobertura sanitària als Estats Units perquè no existeix un equivalent a la Seguretat Social? En aquest article ens diuen que això no és cert.

El pla que impulsa Obama és una mesura per intentar pal·liar els defectes del sistema sanitari. El dubte és si les mesures que aplicarà són correctes o no. Però, segons l’Economist, la gent més desafavorida sí que té la sanitat garantida als Estats Units.

Una de dues: o l’Economist ens està timant o la majoria de corresponsals catalans i espanyols que viuen als Estats Units no ens donen una informació correcta.

No sé per què, voto per la segona.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Yo ya había leído en medios españoles que existen Medicare y Medicaid (aún nos queda esperanza a los que no leemos 'The Economist'). El problema, según tengo entendido, es que hay una gran cantidad de gente que queda a expensas de los seguros médicos. Y es ahí donde entra la reforma, a regular las condiciones y los precios que imponen.
Pero, Barack, confiamos en ti!!
j.

Shackleton ha dit...

Resumiendo, que el que pringa es la clase media, que no entra en esos grupos menos favorecidos y que tiene que pagar un seguro médico carísimooooooo !!!

Pescador de Perles ha dit...

La clase mitja normalment té assegurança sanitària pagada per l'empresa (si tenen feina, clar).

Oju, que el que jo critico no és la mesura sinó el biaix informatiu dels mitjans d'aquí.

Gustau Alegret ha dit...

Àlex, no carreguis tan ràpid contra la premsa, que sembla mentida que siguis periodista. Si llegeixes una mica més sobre el tema, veuràs que no es pot reduir aquest debat al que apuntes, només.
El gran problema és que sovint l’assistència sanitària està vinculada a la feina, i si et quedes sense feina et quedes sense sanitat. Ara mateix hi ha 37 milions de persones sense cap cobertura sanitària, cap. Això és gairebé tot l’estat espanyol.
Apunto només alguns problemes:

-L’abús i discrecionalitat de les asseguradores que et fan pagar preus astronòmics, i si et detecten un càncer, per exemple, et poden fer fora impunement, així, sense donar més explicació.
-El problema és que el sistema, tal com està muntat ara, va directe a la fallida perquè es tal la despesa per, simplement, falta de coordinació entre els metges i els hospitals, que els serveis estan duplicats o triplicats.
-El problema és que EL PRIMER motiu de fallida personal al país és per factures sanitàries. ¿Has sentit algú al teu voltant que estigui arruïnat—amb la casa venuda o hipotecada, sense cotxe, i amb l’aigua al coll—perquè no pot pagar les factures del tractament X? Pensa en algú del teu voltant que hagi tingut una infermetat terminal com ara leucèmia. I que la seva assegurança l’hagi fet fora literalment, i que per culpa de no poder pagar un tractament pal•liatiu, hagi mort?
Ja que parles de LA PREMSA com la culpable de la teva desinformació, et recomanaré de nou (el vaig penjar al meu Facebook fa un temps) un fantàstic reportatge d’una cadena que, a priori hauria de ser neutral, com és FRANCE 24. Allà podràs veure la dimensió de la tragèdia:

http://www.france24.com/en/20091002-reporters-united-states-america-health-care-reform-barack-obama-insurance

I una última cosa: les dificultats que troba Obama són produïdes per molts motius; segurament el més important és la mentalitat americana de no voler un estat massa gran, lògicament, convenientment atiada per l’oposició republicana.
No hi ha biaix, hi ha un problema molt complex que requereix un lector realment interessat que vulgui consultar i llegir més enllà d’una mitja plana d’un diari o escoltar una crònica d’un minut de ràdio.
Amb afecte,

Gus

Pescador de Perles ha dit...

Gràcies Gus pel teu extens comentari!

Les reformes de l'Obama no s'haurien d'haver centrat en canviar la legislació de manera que aquestes irregularitats de les asseguradores no es puguin produir?

No ho sé, en qualsevol cas, el que jo volia explicar és que no tinc la sensació d'haver estat ben informat sobre aquest tema.