El moment iPod dels llibres

Fins ara sempre he sigut molt escèptic amb els llibres electrònics (e-llibres). Sobretot per fetitxisme, però també perquè considero que la vista es cansa molt més mirant una pantalla que un paper.

Dit això, cada vegada estic més convençut que el futur dels llibres i (molt especialment) dels llibres i les revistes passa d'alguna manera pels e-llibres.

Aquesta setmana s'ha presentat el Kindle-2, un llibre electrònic creat per Amazon. Els qui l'han vist diuen que el disseny és genial. A més, la pantalla imita el paper (no està il·luminada) de manera que la vista es cansa poc. Al Gadgetoblog han penjat una review.

I, per als que encara no ho veuen clar, aquests són altres avantatges que li trobo als e-llibres:
  • Pots portar tot els teus llibres, diaris i revistes en un mateix aparell. A més, tant si llegeixes un llibret com un best-seller de 1.000 pàgines, és lleuger.
  • Rebràs el diari a casa cada dia per via electrònica. No caldrà que el vagis a comprar al quiosc. Podràs esmorzar sempre llegint el diari en el teu e-llibre (molt més còmode que esmorzar llegint-lo amb el teu portàtil, com alguns hem intentat alguna vegada).
  • Els e-llibres (o e-diaris) permeten que els mitjans de comunicació s'estalviin el cost del paper i la distribució, dos dels factors que més encareixen el producte. De manera que, o bé els diaris seran més barats (i per tant serà més fàcil captar audiència) o bé els marges de benefici seran més grans (i per tant podràs millorar els ingressos del diari, dependre menys de la publicitat i invertir més en periodisme de qualitat).
Dit això, per a mi el problema dels e-llibres són dos:
  • Encara estan en un moment molt incipient. La qualitat del producte i el preu de l'aparell ($359) encara han de millorar.
  • La societat haurà de canviar de mentalitat. Deixar de tocar paper serà estrany, però crec que inevitable.
Un últim apunt: no crec que el paper desaparegui completament. Potser els e-llibres conviuran amb els llibres tradicionals de la mateixa manera que els iPods i els CDs (i els vinils!) conviuen a l'actualitat.